Metropolitan – Askungen

01-jan

Vi inleder det nya året med livesänd opera från Metropolitan i New York. På nyårsdagen blir det familjeoperan Askungen av Massenet.

Mets familjeopera i januari är en förkortad engelskspråkig uppsättning av Massenets Askungen. Vi får uppleva Laurent Pellys charmerande sagoboksuppsättning som gjorde succé på Met under säsongen 2017-2018. Operan har fått en ny översättning av den omtalade librettisten Kelley Rourke. Mezzosopranen Isabel Leonard gör rollen som prinsessan.

I Torghuset visar vi Askungen live lördagen den 1 januari kl. 19.00. 
Operameny ingår och serveras från kl. 18.00.

Här köper du biljetter till Askungen »

Askungen är den mest älskade sagan av dem alla: en ung, vacker kvinna övervinner styvfamiljens missgärningar mot henne, tar hjälp av sin gudmor som är en fé, vinner den kunglige friarens hjärta och lever lycklig i alla sina dagar. I närmare två tusen år har versioner av Askungen spritt sig över hela världen, och inspirerat till tolkning av otaliga författare, dramatiker, musiker och filmskapare. Denna uppsättning av regissören Laurent Pelly väcker bokstavligt sagoboken till liv. Uppsättningen återskapar sidorna i en bok, med svartvit text som bildar scenens väggar, och karaktärernas och rekvisitans former ser ut som stora utskurna bokstäver. Med sin blandning av humor och mörker som speglar spänningarna i själva sagogenren, liksom dess fantastiska kostymer och kulisser, skapar uppsättningen ett magiskt landskap sett genom ett barns ögon.

Välkomna till Torghuset!

-------------------------------------

Det är genom Folkets Hus och Parker som Torghusets biograf nu har fått möjligheten att sända sex av de operor som står på Mets repertoar säsongen 2021-2022: Fire Shut Up in My Bones (24/10), Askungen (1/1), Rigoletto (29/1), Ariadne på Naxos (12/3), Turandot (7/5) och Hamlet (12/6). Av dessa kommer fem operor att livesändas från New York till oss i Smålandsstenar.

Metropolitanoperan från New York är tillbaka på bio efter ett uppehåll på ett helt år på grund av pandemin. 
"Vi är väldigt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till publik i hela Sverige. Det blir ett kärt återseende med en säsong som känns extra passande för en återstart" säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.
Metropolitanoperans chef Peter Gelb berättar att man avser att vara lyhörda inför en publik, som åtminstone initialt, kommer att vara mer försiktig. Flera operor har kortare speltider. "Vi kommer till exempel att presentera en 90-minuters engelskspråkig version av Askungen, en bearbetning av Massenets Cendrillon, som en familjeföreställning" säger han.

 

Medarrangör: Medborgarskolan

 

29-januari

Metropolitan – Rigoletto

Nästa opera på tur att livesändas från Metropolitan i New York är Bartlett Shers nyskapande uppsättning av Verdis mästerverk Rigoletto.

30-januari

Bio

Aja Baja Alfons Åberg Kl. 11.00

30-januari

Bio

Ur Spår kl. 19.00

31-januari

Dagbio

Ur Spår Kl. 13,30

02-februari

Bio

Ur Spår Kl. 19.00

04-februari

Bio

Ur Spår Kl. 19.00

06-februari

Bio

Ur Spår Kl. 19.00

07-februari

Dagbio

Parallella mödrar Kl. 13.30

10-februari

Bio

Parallella mödrar Kl. 18.30

11-februari

Bio

Döden på Nilen Kl. 19.00

13-februari

Bio

Bamse och Vulkanön Kl. 15.00

13-februari

Bio

Döden på Nilen Kl. 18.30

14-februari

Dagbio

Marry Me Kl. 13.30

14-februari

Bio

Marry Me Kl. 19.00

15-februari

Bio

Pelle Kanin 2: På rymmen Kl. 13.30

16-februari

Bio

Monsterfamiljen: Ingen är perfekt Kl. 13.30

12-mars

Metropolitan – Ariadne på Naxos

Ariadne på Naxos är en av Strauss mest älskade operor. Nu visas den live på bio från Metropolitan i New York.

07-maj

Metropolitan – Turandot

Anna Netrebko gör äntligen rollen som Turandot på Met i New York. Nu kan ni se operan live på bio i Smålandsstenar.

12-juni

Metropolitan – Hamlet

Shakespeares klassiker Hamlet får avsluta vår operasäsong här i Torghuset. Operan livesänds från New York den 12 juni.

07-september

Krister Classon tolkar The Beatles – succén kommer tillbaka

När Krister Classon och hans band gästade oss i höstas med sin Beatleskonsert blev det en stor succé. I september kommer de tillbaka till oss!